Tags

, ,

Op basis van de argumenten van Bernard Hammelburg, ‘Echte boycot mogelijk op ramp Oekraïne’ in FD van vandaag (http://fd.nl/Print/krant/Pagina/Opinie___dialoog/810775-1407/echte-boycot-enig-mogelijk-antwoord-op-ramp-oekrane_bron_fd_krant) dient de dominee weer corrigerend op de koopman in te praten:

‘Nederland heeft, na de aanslag, geen keus en zal hard moeten reageren. Een lijstje oligarchen de toegang verbieden helpt niet. Het enige middel dat wél helpt is een echte boycot: het bevriezen van het handelsverkeer, bijvoorbeeld, en een offensief onder de EU-partners om de gaskraan zélf dicht te draaien. De boodschap moet zijn: zolang Rusland de separatisten steunt, zien wij af van de import van Russisch gas. Dat heeft natuurlijk kolossale gevolgen voor Nederlandse ondernemers. Maar de clichévraag wie belangrijker is, de dominee of de koopman, moet gewoon weer op tafel. En het wordt een hele klus om de EU-landen, Duitsland voorop, mee te krijgen.

Maar het moet. Kabinet en Tweede Kamer zullen hun reces moeten onderbreken voor het eerste échte debat over het onderwerp dat steeds is omzeild: een adequaat Ruslandbeleid. Het wordt — om Saddam Hoessein te parafraseren — de moeder van alle debatten.’

Inderdaad, de Kamer moet zich uitspreken en het reces te onderbreken: het gaat nu om een adequaat Rusland beleid, het echte debat dat nooit gevoerd werd. Enne, o ja, is de regering eigenlijk ook verantwoordelijk te houden van de ontmoeting tussen president Poetin en koning Willem Alexander tijdens de Spelen in Sochi?[1]

Rutte was dus – evenals de koning – erg naïef en de vraag is of deze instemming gebaseerd was op een regeringsstandpunt.

Er valt met een primitieve staat als Rusland geen volwassen diplomatiek- en handelsverkeer te onderhouden. Dat is nu de les geworden van de Krim en vervolgens de Oekraïense separatisten.

 

[1] http://www.nu.nl/sotsji/3702504/rutte-vindt-biertje-koning-en-poetin-prima.html

Advertisements