Tags

Geen enkele beschouwing is er geschreven over de dag na de kater, als Oranje – zoals tijdens de verloren halve finale – niets meer lukt.

De volgende dag hangt er overal een lege ‘atmosfeer’, alsof de economie in elkaar is gestort. Waarmee ik maar wil aangeven dat er iets veranderd is na het waardeloze EK van twee jaar geleden, toen Oranje er een bende van maakte door kansloos de groepsfase door te strompelen en de verloren WK-finale van vier jaar geleden tegen Spanje.

In de aanvang van dit WK2014 bestond er helemaal geen verwachting over een eventueel succes, maar de discipline van de bondscoach was bijna een garantie dat er in ieder geval meer bereikt zou worden dan twee jaar geleden en wonderbaarlijk genoeg had Van Gaal zoveel verrassende wisseltrucs in huis dat hij wedstrijd na wedstrijd kon winnen en de spelers steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelden.

En dat valt plotseling tegen Argentinië alles in duigen; niet alleen doordat het verdedigende concept zodat de aanvallers niet voldoende werden aangespeeld. Maar als Robben en Van Persie, die al helemaal een zieke en afwezige indruk maakte, werden aangespeeld, kwam er niets van hun voeten. Wat verdedigende strategie deden Argentinië en Oranje niet voor elkaar onder en dat was een heel erg negatief bijeffect van het 5-3-2-concept van Van Gaal, die besefte dat hij met een onervaren verdediging moest werken, en zeker toen Strootman wegens een blessure wegviel. Van Gaal moest dus roeien met de riemen die hij had en heeft het tegen die achtergrond wonderbaarlijk werk afgeleverd.

Maar de verwachtingen in de groepsfase konden levensgevaarlijk hoog worden opgeschroefd, met alle gevolgen van dien bij een onverwachte nederlaag: iedereen zit in een dip. Het Nederlandse publiek wist dat Oranje de stunt van onze oosterburen kon evenaren door Argentinië te verslaan. Maar Oranje kreeg een off-day en zoals ik al eerder schreef blunderde Oranje met de penalty’s. Professionele spelers op dit niveau mag het gewoon (en met overeenkomstige contractinkomens) niet gebeuren dat een penalty gemist wordt. Dat heet in het gewone bedrijfsleven ontslag wegens ongeschiktheid voor de functie.

Wil ik hiermee zout in de wonden strooien? Nee, dat is de intentie niet. Maar de economie krijgt weer een klap omdat de consumptie per gewonnen wedstrijd groeide en nu gaat er een winstgevend weekend voor de detailhandel naar de haaien. Dat geldt ook voor alle andere verliezers, en dat is dus een nieuwe macro-economische factor geworden waarmee voortaan rekening moet worden gehouden. De economie krijgt een boost bij goede prestaties van het nationale elftal van welk land dan ook. Dat betekent dus een hogere verantwoordelijk op de schouders van zowel spelers als coaches. Zinloos verliezen door slecht spel en slecht tactisch plan is er voortaan niet meer bij. Ook de voorronden in de aanloop naar een volgend EK of WK moeten met volle inzet worden gespeeld. Anders kun je je niet zo goed niet aanmelden voor een kampioenschappen.

Aan te stellen bondscoaches moeten op hun taak berekend zijn en dat was onder de voorgangers van Van Gaal niet het geval.

Alles bijeen genomen heeft de KNVB niet alleen een voetbalontwikkelende en -stimulerende taak via zijn verantwoordelijkheid voor wat betreft Oranje, maar ook een macro-economische verantwoordelijkheid door het uitstralingseffect zo lang mogelijk in stand te houden aangezien voortijdige uitschakeling een negatief economisch resultaat oplevert. Dat mogen spelers en coaches de economie niet aandoen.

Om het toernooi-voetbal serieus invulling te geven zou de KNVB dus aparte contracten met alle spelers moeten opstellen met sanctiebepalingen voor het geval spelers, collectief of individueel, zouden falen. Dan wordt er een strafbonus opgelegd. En er zou een nieuwe belastingtarief moeten worden geregeld via de politiek: exorbitante inkomens moeten op de 75-procent inkomstenbelasting moeten vallen. Dat zou de psychologische prikkel moeten zijn om de vrijblijvendheid bij topsporters te voorkomen. En nogmaals… waarom Van Gaal Van Persie zo lang in de basis heeft laten beginnen, is de grootste vraag van dit WK. Huntelaar had in zijn plaats veel meer gepresteerd en dan was Oranje wel finalist geweest. Dat is dus de les van dit WK. Laat opvolger Hiddink er de juiste lessen uit trekken en weer – als Zuid-Korea – een weergaloze prestatie neerzetten.

Laat Oranje met een reserve-elftal over Brazilië heen laten lopen! Dan is de kater weggespoeld.