Tags

, ,

Interview met Olli Rehn (Marc Peeperkorn, Volkskrant Magazine/de Volkskrant, 21 december)

Als de ‘Slager van Brussel’ en ‘Mister 3 percent’ is hij het afgelopen jaar vervloekt en verketterd. De crisis laat krassen na op de ziel van eurocommissaris Olli Rehn van Economische en Monetaire Zaken. Een gesprek over macht, miljarden en The Seks Pistols.

Ooit twijfel gehad over de ‘Rehnsiaanse’ aanpak van bezuinigingen en hervormen? Er is bijna geen Triple A-euroland meer over, ook Nederland heeft deze eredivisie moeten verlaten.

‘Scepsis is een mensenrecht in Europa. Je moet elke dag je werk tegen het licht houden. Wat Amerikaanse columnisten en economen als Krugman niet willen zien, is dat Europees beleid fundamenteel anders wordt gemaakt. De VS zijn met hun federale structuur als een vliegdekschip. Er is één roer, redelijk effectief als je de koers moet bepalen. De eurozone is een konvooi van zeventien fregatten. Die moeten eerst onderling bepalen waar ze naartoe varen, dat vervolgens ook allemaal doen en dan – niet onbelangrijk – de buitenwereld daarover informeren: hallo luitjes aan wal, we gaan echt ergens heen, de juiste plek! Daarom ben ik gepromoveerd op politieke economie [Oxford], om Europa te begrijpen. De VS hadden een sneller en effectiever antwoord op de crisis, uit economisch oogpunt is hun beleid het beste. De Europese aanpak is helaas de op een na beste. Politieke haalbaarheid in Europa leidt tot voortmodderen. Dat verdient geen schoonheidsprijs, maar we moeten het ermee doen. Gelukkig hadden we onder de druk van de crisis de architectuur van de EU inmiddels grondig verbeterd met economisch bestuur, noodfondsen en Europees banktoezicht.’

Advertisements