Tags

,

Nederland zakt weg op Zwitserse ranglijst meest concurrerende landen in de wereld (Frank Gersdorf, Economie & Politiek/fd, 30 mei)

‘Nederland verliest gevoelig aan concurrentiekracht. Het land duikelt van de elfde naar de veertiende plaats op de wereldranglijst die de Zwitserse businessschool IMD heeft opgesteld van meest concurrerende landen.

‘De terugval is een direct gevolg van de economische krimp en een falend begrotingsbeleid, verduidelijkt Stéphane Garelli, directeur van het World Competiveness Centre van het International Institute for Management Development, afgekort IMD, in Lausanne.

‘Nederland is niet het enige Europese land dat slecht scoort in de internationale vergelijking van het gerenommeerde Zwitserse opleidingsinstituut. Groot-Brittannië staat op de 18de en België en Frankrijk op de 26ste en 28ste plaats. Zwitserland, Zweden en Duitsland oen het daarentegen goed, wat volgens de onderzoekers een gevolg is van e combinatie van een stevige maakindustrie die op de export is gericht, een krachtige midden- en kleinbedrijf en een vruchtbare begrotingsbeleid. Zwitserland prijkt op de tweede plaats en Duitsland nummer negen op de ranglijst.

‘Garelli raadt Nederland aan het voorbeeld van de andere landen te volgen en vooral in te zetten op een ‘herindustrialisatie’. Nederland heeft volgens hem te veel maakbedrijven laten vertrekken en is te afhankelijk geworden van dienstverlening en logistiek. ‘Een “Made in the Netherlands”-benadering zou helpen, aldus de Zwitser.

‘Nederland wisselt al jaren stuivertje met andere landen tussen plaats tien en vijftien. In 2012 rukte Nederland nog drie plaatsen op. Het verschil met een andere toonaangevende ranglijst, die van het World Economic Forum (WEF), is echter groot. Daar behoort Nederland sinds vorig jaar tot de top 5, de eredivisie waarin Nederland bij het IMD een vaste plek had tot toen jaar geleden.’

Deze ranglijsten zouden vaker gepubliceerd moeten worden en vooral de verschillen tussen eurolanden moeten verhelderen. Als ons land geadviseerd wordt te worden ‘geherindustrialiseerd’, wat zouden de zuidelijke eurolanden dan niet voor adviezen moeten krijgen? En is er trouwens in de decennia ‘90 en ‘00 er geen algemene trend, dus EU-wijd van ‘offshoring’ en investeringen door eigen industrie in lage lonenlanden? Hoe dan ook, de huidige crisis heeft iedere logica en iedere oude economische wetmatigheid door de war geschud. Vandaar ook de chaos binnen de EU.