Tags

Rehn verraste landen met coulance (Caroline de Gruyter, In het nieuws/NRC Handelsblad, 30 mei)

Eurocommissaris Rehn moet de begrotingsregels handhaven, maar hij heeft ook oog voor de sociale gevolgen.

Het komt politici goed uit Rehn neer te zetten als inflexibel

‘Rehn ziet al langer dat veel landen zich al jaren zo diep in het vlees snijden dat het onverantwoord wordt daarmee door te gaan. Hij gebruikt het woord ‘austerity’ al een jaar niet meer – per email is het personeel van de Europese Commissie vorige zomer al verboden om dit woord [hardheid, strengheid] te gebruiken. Bij elk openbaar optreden praat Rehn over sociale offers die burgers brengen en de ongelooflijke inspanningen die landen als Spanje zich hebben getroost.

‘Als er één ding is waar Rehn zich zorgen over maakt, dan is het dat de Commissie in Europa de reputatie krijgt de verzorgingsstaat af te breken.

‘Nationale regeringen kennen die bezorgdheid heel goed. Olli Rehn voert juist een constante dialoog met hen, om te zien hoe hun landen er economisch en financieel voor staan. Voor iedereen heeft hij andere adviezen en waarschuwingen, zoals uit e individuele rapporten blijkt die hij gisteren publiceerde.

‘Rehn wil niet dat ze doorgaan met bruut snijden en saneren. Daarom kreeg Spanje, ondanks tegenvallende resultaten dit jaar, twee jaar respijt: een kale kip kun je niet plukken. Daarom blijft Rehn Duitse burgers oproepen om meer, niet minder, uit te geven. Iedereen kan dit in zijn rapport teruglezen.

‘Maar nationale politici geven hun burgers het beeld dat Rehn inflexibel is. Nederland wordt in Europa gezien als één van de ayatollahs van de 3 procent: met Duitsland en Finland heeft de regering er een paar haar geleden het hardst op aangedrongen dat je bijna automatisch sancties kreeg als je die overschreed.

‘Hij [Juncker] zei erbij dat politici best weten wat hen te doen staat, behalve dat ze dan de volgende verkiezingen niet winnen. Geheel in die geest bedankte de Franse president Hollande, wiens land aan sancties ontsnapte in ruil voor de belofte dat hij eindelijk zijn land hervormt, Rehn gisteren met de woorden: “Brussel kan ons geen economische politiek dicteren”.’

Allereerst moet of mag uit deze citaten worden opgemaakt dat Rehn mogelijk de enige echte staatsman binnen de Europese Commissie is, waarover ik gisteren nog een neoliberale houding toeschreef. Maar uit dit verslag van terechte winnares van de Anne Vondelingprijs Caroline de Gruyter (proficiat!) blijkt dat Rehn een onzichtbaar, maar een uitstekend supercommissaris is, een goed en sociaal politicoloog (hij studeerde politieke en sociale wetenschappen). Zich bewust van de zware saneringsronden die de EU-lidstaten moeten doormaken, maar waar hij dus een goede begeleiding bij geeft. Om die reden verdient Rehn alle lof, want hij toont moed en karakter en is uit het juiste hout gesneden. Met een verder ‘onzichtbare’ Europese Commissie is Rehn samen met Draghi het span ‘werkpaarden’ die als grote Europeanen mogen worden aangemerkt die de EU waarachtig aan het redden zijn. Vooral Rehn verdient dus een groot compliment. En dankzij correspondent Caroline de Gruyter zijn we nu op de hoogte van het geheim van deze Olli Rehn. Geen beledigingen meer aan zijn adres Hollande, want wij blijven u nu volgen. En u wordt van repliek gediend indien noodzakelijk. Breng eerst uw land maar op orde, in plaats van misplaatste opmerkingen te maken. En in het verlengde hiervan: staakt uw wild geraas, PVV’ers!

Advertisements