Tags

Hongarije (Commentaar, Opinie & Debat/de Volkskrant (papieren ditie), 23-4-18)

Bert Lanting: Ook de afwijkende mening verdient bescherming in de democratie (digitale editie, 22 april 2018, 19:43)

Orbán heeft met een reeks maatregelen het politieke leven geleidelijk naar zijn hand gezet.

Commentaar van de redactie:

# Het lijdt geen twijfel dat Orbán veel steun heeft onder de Hongaarse bevolking, vooral dankzij zijn verzet tegen het toelaten van vluchtelingen. Maar een essentieel element van democratie is het tolereren, en zelfs beschermen, van afwijkende meningen. Daarvoor is in de ‘niet-liberale democratie’ die Orbán bezig is te vestigen in zijn land, steeds minder ruimte.

Het gaat hier dus om afwijkende meningen tegenover Orban zelf die hij onmogelijk maakt!

# Het Europees Parlement overweegt nu een strafprocedure tegen Hongarije te beginnen die erop zou kunnen uitlopen dat het land zijn stemrecht binnen in de EU verliest. Dat zou een te zwaar middel zijn, dat in Hongarije ongetwijfeld herinneringen zal oproepen aan het vroegere Oostblok. Brussel mag geen Moskou worden, ook al zijn de bedoelingen goed.

Die herinneringen zijn maar wat ze waard zijn. Waarom zou die sanctiemaatregel te zwaar zijn? niets is te zwaar als het om zuivere democratische middelen gaat en op dat opzicht moet Hongarije sinds Orban van alles geleerd worden. de EU heeft natuurlijk nooit rekening gehouden met het toelaten als nieuwe lidstaat dat er regimeveranderingen kunnen plaatsvinden. Dat viel ‘vroeger’ ook niet te voorzien. Maar nu Polen en Hongarije die dwarse strategie zijn gaan bewandelen, is het tijd voor Brussel om duidelijkheid te scheppen. Niets is in dat kader te zwaar aangezien anders het effect optreedt van de zachte heelmeester die de chaos alleen groter maakt.

https://www.volkskrant.nl/buitenland/bert-lanting-ook-de-afwijkende-mening-verdient-bescherming-in-de-democratie~a4595035/